Predstavitev Predstavitev društva

Leta 1377 je bilo v Plužnjah 8 domačij, danes pa kraj šteje nekaj več kot 140 prebivalcev. Zaradi slamnatih streh hiš so bili v vasi pogosti požari, zato je bilo že leta 1909 ustanovljeno gasilsko društvo, ki je še danes najpomembnejša ustanova v vasi.

 

Plužnje so svoj lastni gasilski dom dobile že leta 1910. Dom so zgradili prostovoljci, po načrtih domačina Franca Štravsa. Sredstva za nakup opreme so gasilci pridobili z organizacijo prireditev, nekatere lesene pripomočke pa so izdelali kar sami. Že do leta 1927 so pluženjski gasilci pomagali pogasiti 12 požarov.

 

14. junija leta 1944 so nemški vojaki večji del vasi požgali, kar je bil za krajane velik udarec. Gasilski dom je po tem požigu služil kot prebivališče prizadetim krajanom in kasneje še kot šola.

Po vojni so domu s pomočjo subvencij prizidali še betonski stolp, nabavili motorno brizgalno.

Požrtvovalno delo gasilcev ni ostalo neopaženo. Zaradi strokovne pomoči pri požarih, plazovih, suši in poplavah si je društvo prislužilo pohvalo NM za Slovenijo in odlikovanje Gasilske zveze Slovenije. Trenutno društvo šteje več kot 70 članov, veteranov, pionirjev in mladincev.

Kraji ki jih društvo pokriva:

 

 

Obvestila za člane

Trenutno ni obvestil!

Obvestila za mladino

Trenutno ni obvestil!

Doniraj 0.5%

doniraj

Kronika društva

kronika

Facebook stran

YouTube stran

youtubelogo

Vremenska napoved


Vreme

Spin - grafični prikaz

spin-graficni-prikaz

Požarna ogroženost

warning_si-fire

Radarska sl. padavin

radarska_slika_padavin

Hidroalarm

hidroalarm